Gezichtsherkenningsalgoritme FBI-data vaak niet correct

Gezichtsherkenningsalgoritme FBI-data vaak niet correct

Een algoritme dat door de FBI wordt gebruikt voor gezichtsherkenning zou in zomaar even 15 procent van de gevallen een foutieve match geven.

Het algoritme wordt toegepast in een database waarin de foto’s staan van de helft van alle Amerikanen. Deze database wordt onder meer gebruikt bij de opsporing van verdachten.

Fout bij mensen met donkere huidskleur

Een zitting van een toezichtscommissie bracht aan het licht dat het algoritme bij mensen met een donkere huidskleur vaker een foutieve match geeft dan wanneer het gaat om blanken. In de biometrische database die sinds het jaar 2010 in gebruik is zitten volgens het rapport dat werd gepubliceerd door de Universiteit van Georgetown foto’s van 117 miljoen Amerikanen.

Het betreft hier in het bijzonder foto’s die afkomstig zijn van rijbewijzen, paspoorten en creditcards. Ook zogenaamde mugshots zijn in de database terug te vinden. De foto’s zijn verzameld door een afspraak tussen de FBI en achttien verschillende staten zonder dat de personen in kwestie er hun toestemming voor hebben gegeven.

De FBI zou bovendien hebben nagelaten om een privacybeoordelingsrapport op te stellen over de database. Nochtans geldt hier een wettelijke verplichting voor.

Onderzoek door het Government Accountability Office

Vorig jaar werd er door het Government Accountability Office, de Amerikaanse tegenhanger van de Algemene Rekenkamer reeds een onderzoek bevolen naar de inhoud evenals het gebruik van de database. Uit dat onderzoek bleek dat er duidelijk iets schortte op vlak van goed toezicht en verantwoording.

Bovendien vond het bureau dat de accuraatheid van de database ondermaats was. Daarnaast kon men ook nog vaststellen dat er door de FBI niet wordt bijgehouden hoeveel foutieve, positieve matches er door de database worden gesignaleerd.

Ook raciale vooroordelen worden niet gerapporteerd. Mede hierdoor bestaat dan ook een reëel risico dat mensen worden beschuldigd die helemaal niets met de zaak in kwestie te maken hebben.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *