Kijkgedrag onthult door gaten in encryptie YouTube

Kijkgedrag onthult door gaten in encryptie YouTube

Onderzoekers van de Israëlische universiteit Ben-Gurion hebben bekend gemaakt dat de encryptie die door YouTube wordt toegepast meerdere gaten bevat.

Deze gaten bieden niet alleen hackers, maar bijvoorbeeld ook geheime diensten de mogelijkheid om het kijkgedrag van gebruikers van de website te achterhalen. Het zou hierbij onder meer gaan om de titels van video’s die zijn bekeken.

Speciaal ontwikkeld algoritme

Er werd door de onderzoekers een algoritme ontwikkeld die de mogelijkheid heeft om te achterhalen welke video door een bepaalde gebruiker werd bekeken. Dit wordt bepaald aan de hand van een vooraf opgestelde verzameling van video’s. Het algoritme werd dan ook speciaal ontwikkeld met als doel om te kijken of er iemand bijvoorbeeld een terreur-gerelateerde video heeft bekeken.

Tijdens de ontwikkeling van het algoritme werd er door de onderzoekers in het bijzonder gekeken naar de wijze waarop videodiensten als YouTube te werk gaan. Hierbij werd bijzondere aandacht besteed aan de wijze waarop videocontent wordt gecodeerd evenals hoe de videospeler de vereiste informatie opvraagt.

Geen prioriteit voor Google

Naar aanleiding van de bevindingen hebben de onderzoekers aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat Google de problemen zal verhelpen. In de praktijk zou dit namelijk betekenen dat elk videoverzoek van gebruikers moet worden geobfusceerd.

“Onze bevindingen maken duidelijk dat gebruikers van dit platform, maar ook van andere videoplatformen er altijd voorzichtig mee om moeten gaan.” aldus de onderzoeker die luistert naar de naam Ran Dubin.

Bovendien zou er niet alleen kunnen worden achterhaald welke video’s er precies worden bekeken, ook zou het mogelijk zijn om te bepalen welke advertenties er zijn weergegeven en hoeveel keer dit het geval is geweest. Het is onnodig om te zeggen dat dergelijke data in het bijzonder voor marketingbedrijven bijzonder waardevol kan zijn.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *