Filmmakers gaan strijd aan tegen illegaal downloaden

Filmmakers gaan strijd aan tegen illegaal downloaden

Een aantal Nederlandse film- en televisieproducenten hebben de handen in elkaar geslagen en de staat gedagvaard. De dagvaarding komt er naar aanleiding van de schade die ze zouden hebben opgelopen door het niet aanpakken van illegaal downloaden.

Begin vorig jaar werd door de filmmakers een bedrag geclaimd aan de staat van zo’n slordige 1,2 miljard euro. Gesprekken die volgden op de claim met de politiek hebben geen oplossing aan het licht gebracht waardoor de groep zich genoodzaakt ziet om verdere stappen te ondernemen.

Afdwingen van aansprakelijkstelling

In eerste instantie is het, het doel van de groep om voor de rechtbank een aansprakelijkstelling af te dwingen. Indien de producenten door de rechter in het gelijk worden gesteld volgt vervolgens een schadeprocedure, aldus Anne Bekema, advocaat van de producenten.

Het plan om de aansprakelijkheid voor de gevolgen die illegaal downloaden met zich meebrengt bij de Nederlandse staat te leggen vond haar oorsprong in november 2015. In maart vorig jaar werd door de Nederlandse staat echter reeds via de landsadvocaat aangegeven dat men niet aansprakelijk is voor eventuele misgelopen inkomsten die voortvloeien uit illegaal downloaden. Daarmee probeert de Nederlandse staat alle schuld van zich af te schuiven.

Voorkom € 160,- boete per film: Verberg je IP-adres met de beste VPN voor films downloaden en Popcorn Time.

Gesprek met minister brengt geen oplossing

Een gerechtelijke procedure werd destijds nog even uitgesteld omdat de filmmakers eerst een gesprek wilden aangaan met de minister van Veiligheid en Justitie.

Filmproducent Klaas de Jong heeft echter aangegeven dat deze gesprekken op niets uitliepen. De Jong hekelt vooral de houding van de politiek omdat men weigert illegaal downloaden op de agenda te zetten.

De weigering zou als gevolg hebben dat de consument illegaal downloaden gaat zien als een ‘verworven recht’ en dat kost de filmindustrie jaarlijks ongelofelijk veel geld. In 2016 zou de jaarlijkse schade bijvoorbeeld zijn begroot op een slordige 1,2 miljard euro.

Voorkom € 160,- boete per film: Verberg je IP-adres met de beste VPN voor films downloaden en Popcorn Time.

1,2 miljard euro

Het is tot dusver nog niet bekend welk bedrag de film- en televisieproducenten claimen van de Nederlandse staat. In het voorgaande jaar was er sprake van een globale, geleden schade van zo’n 1,2 miljard euro.

Dit bedrag werd gebaseerd op een vermoedelijk omzetverlies ten belope van 78,4 miljoen euro op jaarbasis. Door de groep wordt bovendien gesteld dat de Nederlandse staat er gedurende een periode van tien jaar niets aan heeft gedaan om illegaal downloaden aan te pakken.

Indien de groep in het gelijk wordt gesteld en ze de schadevergoeding uitbetaald krijgen zullen ze met dat bedrag een nieuw productiefonds oprichten. Het nieuwe productiefonds is volgens hen noodzakelijk ter ondersteuning van de creatieve sector. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *