FBI en CIA starten onderzoek naar uitgelekte CIA-documenten

FBI en CIA starten onderzoek naar uitgelekte CIA-documenten

Recent bleek dat WikiLeaks duizenden documenten in handen heeft gekregen die betrekking hebben tot hackactiviteiten die werden uitgevoerd in opdracht van de CIA.

Het uitlekken van de documenten wordt terecht een blamage genoemd voor misschien wel de grootste inlichtendiensten ter wereld, de FBI en de CIA. Diezelfde diensten hebben nu aangegeven een strafrechtelijk onderzoek te starten. Het onderzoek zou als doel hebben om te achterhalen wie er nu uiteindelijk verantwoordelijk is voor het uitlekken van de documenten.

Onderzoek naar werknemers van externe bedrijven

De documenten kunnen op verschillende manieren in het bezit zijn gekomen van WikiLeaks. Dit kan bijvoorbeeld zijn gebeurd via een (ex)-werknemer van de CIA, maar er kan ook een extern ingehuurde opdrachtnemer in het spel zijn. De kans is het grootste dat het gaat om een externe partij, aldus twee anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid.

Diezelfde bronnen stellen inmiddels dat de FBI en CIA aan het onderzoeken zijn welke externe contracten er zijn afgesloten en welke werknemers er bij deze organisaties toegang hadden tot de data die WikiLeaks in handen heeft gekregen. De beide diensten zullen niet alleen de computerlogboeken gaan onderzoeken, maar ook e-mails evenals andere communicatie afkomstig van de werknemers.

Nog meer, niet gepubliceerde documenten in handen van WikiLeaks?

Naast bovenstaande is het voor de CIA uiteraard van belang om te achterhalen of er nog andere, tot op heden niet gepubliceerde documenten in handen zijn van WikiLeaks. Toen er door een mediabron werd gepolst naar de echtheid van de door WikiLeaks gepubliceerde documenten werd er door een woordvoerder van de CIA, namelijk Ryan Tripani geen reactie gegeven.

Bovendien wou hij ook niets kwijt over het ingestelde onderzoek en de resultaten welke tot dusver reeds zijn geboekt. In principe is een reactie ook overbodig, want eerder lieten meerdere, anonieme overheidsfunctionarissen reeds optekenen dat de uitgelekte documenten voor het overgrote merendeel echt zijn.

Niet te onderschatten gevaar voor Amerika

Toch was er wel iets wat Tripani kwijt wou over de hele zaak. De CIA-woordvoerder benadrukte namelijk dat hij zich grote zorgen maakt om dit soort lekken. "De Amerikaanse bevolking zou bezorgd moeten zijn om elke openbaring die door WikiLeaks wordt gedaan. Lekken als deze kunnen immers de veiligheid van Amerika ernstige schade toebrengen.

Niet alleen worden door deze onthullingen de Amerikaanse functionarissen en operaties in gevaar gebracht, daarnaast wordt het voor onder meer terroristen een stuk eenvoudiger om ons aan te vallen. Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte inmiddels ook dat president Donald Trump zijn bezorgdheden heeft geuit over het lek.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *