Facebook bespioneerde gebruikers gratis VPN app Onavo

Facebook bespioneerde gebruikers gratis VPN app Onavo

Facebook zou gebruik hebben gemaakt van een VPN app om Snapchat in het oog te houden. De app zorgde er voor dat het bedrijf inzicht kreeg in wat gebruikers nu precies met hun mobiele telefoon uitvoerden. Dit zorgde er voor dat Facebook al in een vroeg stadium door had dat Snapchat gebruikers verloor.

Bovenstaande wordt door The Wall Street Journal bekend gemaakt aan de hand van eigen bronnen. De data die op deze manier door Facebook werd verzameld zou bovendien zijn gebruikt om haar eigen product- en overnamestrategieën mee te vormen. De data zou afkomstig zijn van de Onavo Protect applicatie. Deze doet dienst als VPN voor niet alleen Android-, maar ook iOS-gebruikers.
Ondertussen zou de teller voor deze applicatie reeds op 24 miljoen staan.

Het internetverkeer van alle gebruikers van de gratis VPN app Onavo wordt verstuurd via de servers van Facebook. Daardoor zien Facebook precies wat gebruikers van de gratis VPN app doen op internet. Niet alleen welke pagina’s de gebruikers bezocht maar ook welke apps ze gebruiken.

Een analyse van de gegevens kan onder meer aan het licht brengen welke app door welke mensen wordt gebruikt. Dit is echter niet alles, ook de frequentie waar dit mee gebeurt wordt bijvoorbeeld duidelijk evenals hoe populair een bepaalde app precies is bij mannen of vrouwen in een specifiek land. Wanneer een app niet versleuteld communiceert is het mogelijk om op nog nauwkeurigere wijze data te verzamelen. In een reactie heeft een Facebook-woordvoerder aangegeven dat het op voorhand duidelijk is welke data er door Onavo wordt verzameld en hoe deze kan worden gebruikt.

Bescherming van persoonlijke informatie?

Bovenstaande is opvallend, want de app stelt zichzelf in de kijker door te stellen dat ze ‘persoonlijke informatie beschermt door gebruik te maken van een beveiligd VPN-netwerk’. In het privacybeleid is terug te vinden dat de app de mogelijkheid heeft om bepaalde informatie te verzamelen, onder meer met betrekking tot het toestel waar gebruik van wordt gemaakt.

Bovendien kan tevens worden bijgehouden wat de hoeveelheid gebruikte data is evenals welke websites er worden bezocht. Hetzelfde geldt eveneens voor de inhoud waar de berichten over beschikken. Deze gegevens kunnen na het verzamelen vervolgens ook weer met derden worden gedeeld, maar uitsluitend nadat gebruikers hiervan op de hoogte zijn gebracht en/of er hun toestemming voor hebben verleend.

Gratis VPN diensten zoals Onavo misbruiken je gegevens. Kies daarom voor de beste VPN die je gegevens beschermt in plaats van misbruikt!

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *