Experts lijnrecht tegenover Russische telecomwaakhond: Verbod op VPN’s en proxies is gevaarlijk!
In een poging om de “toegang tot auteursrechtelijk beveiligde content” en geblokkeerde websites in te perken denkt Rusland er aan om het gebruik van onder meer VPN’s en proxies te bannen. Het voorstel lokte meteen een hevige discussie uit in het parlement.
Experts waarschuwen ondertussen dat deze maatregel doorvoeren bijzonder gevaarlijk is. Bovendien zou het verbannen van VPN’s en Proxies ook gewoon geen goede methode zijn om de strijd tegen het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk beveiligde content aan te pakken.
In april van dit jaar werd een concept opgemaakt voor een nieuwe wetgeving die het mogelijk moet maken om oplossingen waarmee internetgebruikers bijvoorbeeld geblokkeerde websites kunnen omzeilen uit het Russische landschap te verbannen. Inmiddels werd het voorstel reeds voorgelegd aan het lagere huis van het Russische parlement. Wordt de wet geaccepteerd, dan wordt het vanaf dat ogenblik illegaal om nog gebruik te maken van VPN’s, proxies en andere unblockers en soortgelijke tools.
In gesprek met experts
Voordat een beslissing te maken heeft de State Dumo aangegeven eerst te willen overleggen met enkele experts binnen dit vakgebied. Ook het hoofd van de Russische waakhond Roskomnadzor zit echter mee aan tafel net als vertegenwoordigers van alle (grote) Russische internetproviders.
Ook diverse bedrijven die proxies en VPN’s aanbieden mochten benadrukken waarom het bestaan van dergelijke diensten wel degelijk van belang is. De Novaya Gazeta publiceerde ondertussen reeds verschillende verklaringen van mensen die de meeting hebben bijgewoond. Het is veilig om te zeggen dat er zeer weinig support is voor het voorstel.
‘Waar gaat dit stoppen?’
Onder meer VimpelCom, de zesde grootste mobiele netwerkprovider ter wereld heeft haar zegje gedaan over de hele kwestie. Het was Sergey Malyanov, Director for Relations with Government die aangaf zich ernstige zorgen te maken over alle nieuwe blokkades die de wereld ingestuurd worden.
“In eerste instantie hebben we bepaalde vormen van informatie verbannen. Vervolgens hebben we er voor gezorgd dat de toegang tot deze informatie kon worden geblokkeerd. Nu gaan we nog eens een extra blokkade bovenop een bestaande blokkade optrekken. Wat is het volgende?”
Deze handelswijze zou er volgens de topman van de provider voor kunnen zorgen dat het internet op termijn praktisch onbruikbaar wordt. Bovendien stelt hij zich de vraag of het de kern van het probleem zal aanpakken.
“Er zullen altijd alternatieven zijn”
Ook CEO Ilya Sachkov van Group-IB is van mening dat het verbannen van diensten zoals VPN’s en Proxies geen oplossing zal bieden voor het bestaande probleem. Hij stelde bovendien dat mensen die zichzelf op optimale wijze willen beveiligen op het internet, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een VPN daar altijd de mogelijkheid toe zouden moeten hebben.
Anderzijds benadrukt hij wel dat er kan worden gekeken naar een mogelijkheid om dergelijke diensten aan te geven wanneer er een website wordt bezocht die is geblokkeerd. Sachkov benadrukte tot slot nog dat blokkades geen concrete oplossing vormen.
“Mensen met slechte bedoelingen die een blokkade willen ontwijken zullen dat ook gewoon doen”.
Controle over het internet
Het is duidelijk dat Rusland een optimale controle over het internet wil kunnen behouden. In een poging om dit te kunnen realiseren wil ze verschillende, nieuwe en bovendien drastische maatregelen doorvoeren. Het is echter duidelijk dat er op moment van schrijven geen concrete, technische oplossing is voor het probleem waarmee ze wordt geconfronteerd. Het zomaar doordrukken van nieuwe blokkades of het verbannen van bepaalde diensten kan een omgekeerd effect hebben.
Eén ding staat in ieder geval vast, ze kunnen het internetlandschap in Rusland zomaar aanzienlijk veranderen.