EU verdoezelde onderzoek dat beperkt negatief effect van piraterij aantoont
Recent kwam aan het licht dat de Europese Commissie een onderzoek naar de gevolgen van piraterij uit 2015 niet zelf heeft gepubliceerd.
Dit gebeurde pas na verschillende verzoeken van een Europarlementariër. Wellicht was het de conclusie van het onderzoek die er voor zorgde dat de resultaten even achterwege werden gehouden. Daaruit bleek namelijk dat er uitsluitend bij nieuwe topfilms een negatief effect op de omzet kon worden vastgesteld. Bij andere content is dat niet het geval.
Resultaten van duur onderzoek niet gepubliceerd
Het was uiteindelijk een Europarlementariër van de Piratenpartij, Julia Reda die zich afvroeg met welke reden de Europese Commissie er voor had gekozen om de resultaten van een toch wel duur onderzoek niet te publiceren.
“De studie had zonder probleem waarschijnlijk nog een jaar in de koelkast gezeten wanneer ik er niet om had verzocht”
-Julia Reda
De opdracht voor het uitvoeren van het onderzoek werd al gegeven in januari 2014. Het doel van de studie was om het effect van piraterij op de verkoop van niet alleen films en games, maar ook muziek en e-books te analyseren. De studie zou in totaliteit 360.000 euro gekost hebben.
Onderzoek onder 30.000 inwoners in zes lidstaten
Het onderzoek zou zijn uitgevoerd onder 30.000 inwoners van in totaal zes lidstaten. Het ging hierbij niet alleen om Duitsland en Frankrijk, maar ook om Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd ingesteld tussen september en oktober 2013. De belangrijkste conclusie er van wees in de richting van het feit dat er geen concrete bewijzen zijn gevonden voor de stelling dat online auteursrechtinbreuken een negatief effect hebben op de verkopen van media. De enige uitzondering had betrekking tot nieuwe topfilms.
Positief effect bij doorvoeren prijsverlaging
Volgens de studie zou het verlagen van de prijzen voor films en tv-series een structureel positief effect kunnen hebben op de verkoop er van. Verschillende partijen hebben ondertussen zelfs gesteld dat een scherpere prijssetting zomaar meer impact zou kunnen hebben dan het daadwerkelijk aan banden proberen leggen van piraterij.