“Encryptie zorgt voor toegenomen belang metadata”

“Encryptie zorgt voor toegenomen belang metadata”

Door het feit dat steeds meer internetdiensten gebruikmaken van een sterke encryptie kan er worden geconcludeerd dat metadata belangrijker is geworden voor onderzoeken. Dit stelt althans de AIVD-directeur Rob Bertholee in een interview met het vakblad Maatschappij & Politiek. Gedurende het interview wordt er door Bertholee dieper ingegaan op wat encryptie nu precies is en wat ze voor de AIVD inhoudt.

“Elke mens heeft recht op geheimen. Het is eigenlijk noodzakelijk dat er mogelijkheden bestaan om met elkaar te kunnen communiceren zonder dat criminelen deze communicatie zomaar kunnen onderscheppen en volgen. Als gebruiker kan ik niets anders doen dan stellen dat ik dit een prettig gevoel vind. Omwille van deze reden is het dan ook zo dat er niet zomaar overal achterpoortjes moeten worden ingebouwd. Op deze manier is het namelijk mogelijk voor iedereen om toegang te krijgen tot al je persoonlijke gesprekken en geheimen”

Verder stelt de man dat de inlichtingendienst over de verantwoordelijkheid beschikt om de inwoners van Nederland te beschermen.

“Op het ogenblik dat de realisatie komt dat veel communicatie van mensen die slechte bedoelingen hebben met Nederland via versleutelde toepassingen lopen zoals bijvoorbeeld WhatsApp, dan moeten we er wel voor zorgen dat we bij die berichten kunnen komen.”

Vraagstuk ook bij andere diensten

Bovenstaand vraagstuk speelt niet alleen bij de AIVD, maar ook bij andere inlichtingendiensten. Ook dit liet Bertholee tijdens zijn interview duidelijk naar voor komen. Bovendien gaf hij aan dat er tegenwoordig alternatieve mogelijkheden bestaan om informatie te verkrijgen. Het nieuwe wetsvoorstel Wet op de inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (welke nog niet is goedgekeurd voor de Eerste Kamer) moet de AVID en de MIVD de mogelijkheid bieden om kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Hierdoor wordt het mogelijk om geautomatiseerde werken binnen te dringen.

“Door metadata te onderzoeken zouden we over de mogelijkheid moeten beschikken om op z’n minst een deel van de blinde vlek op te vangen.”

Rob Bertholee van de AIVD

Het volledige interview kan je hier lezen: Interview Rob Bertholee

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *