“Encryptie zorgt voor ondermijning balans tussen privacy en veiligheid”
Encryptie die praktisch niet kan worden gekraakt zou zorgen voor een ondermijning van de balans tussen privacy en veiligheid. Het is de Amerikaanse staatssecretaris van Justitie Rod Rosenstein die deze stelling heeft ingenomen tijdens de Cambridge Cyber Summit van CNBC. Hij is van mening dat de technologie meer en meer de traditionele werkwijze van de politie hindert bij het verzamelen van bewijzen.
Niet alleen verschillende chatdiensten zoals WhatsApp, Signal en Telegram, maar ook fabrikanten van mobiele toestellen zoals smartphones worden door de staatssecretaris met de vinger gewezen. Door de jaren heen was het voor de politie telkens mogelijk om de gegevens die zich op dergelijke toestellen bevonden te benaderen. Het feit dat steeds meer fabrikanten er voor kiezen om ze te versleutelen zorgt er echter voor dat dit praktisch niet meer mogelijk is. Het betreft hier bovendien een zeer bewuste keuze van de fabrikanten.
Encryptie: Waardevolle tool of groot probleem?
Rosenstein is niet eenzijdig negatief over encryptie. Hij erkende dan ook in zijn uitspraken dat het een waardevolle tool betreft welke dienst doet als fundament voor databescherming en authenticatie. Toch is het toenemende gebruik van encryptie volgens hem een structureel en belangrijk probleem dat aanpak vereist. Encryptie zou een bedreiging vormen voor de privacy en veiligheid.
Reset van de grondwettelijke balans
Het opmerkelijkste van de uitspraken van Rosenstein moet eigenlijk nog komen. Hij stelde namelijk finaal dat het Amerikaanse volk zich zou moeten uitspreken over een eventuele “reset van de grondwettelijke balans”. Het Amerikaanse volk is zich namelijk op vandaag volgens hem niet (voldoende) bewust van de gevolgen van een encryptie die bestand is tegen gerechtelijke bevelen.
“Het is een vereiste om een eerlijk en openbaar debat te voeren die zowel de voor- als nadelen aan het licht brengt. Uiteindelijk moet het doel zijn om een model te creëren waarbij politie nog steeds toegang kan krijgen tot bepaalde data. Op vandaag werkt het systeem het verbergen van criminele activiteit echter in de hand en daar moeten we vanaf”; aldus nog Rosenstein.