Dubieuze VPN app door Apple uit App Store gehaald

Dubieuze VPN app door Apple uit App Store gehaald

Recent werd in de media de nodige aandacht gegeven aan een dubieuze VPN app die in de App Store was terug te vinden. Het opmerkelijke aan de app was dat ze een bedrag in rekening bracht van zomaar even 100 dollar per week.

Het was app-ontwikkelaar Johnny Lin die een artikel publiceerde over het stukje software genaamd “Mobile Protection: Clean & Security VPN”. De app zou naar verwachting alleen al tijdens de maand april zo’n slordige 50.000 keer zijn gedownload.

Sensor Tower heeft bekend gemaakt dat de app de ontwikkelaar een mooi bedrag van zomaar even 80.000 dollar per maand zou opleveren. De app kenmerkte zich echter door een opvallend verdacht gedrag. Zo wilde de app niet alleen toegang tot de lijst met contacten van de gebruiker, daarnaast gaf ze ook een advertentie weer voor een spelletje en gaf deze misleidende informatie.

Dit laatste had in het bijzonder betrekking tot de melding dat het toestel in kwestie gevaar zou lopen. Bijgevolg profileerde de app zich als het ware als een soort van volledig functionerende virusscanner. De App Store heeft door de jaren heen de reputatie opgebouwd apps bijzonder streng te controleren. Vriend en vijand waren dan ook verrast dat deze VPN app duidelijk door de mazen van het net is kunnen glippen. Extra pijnlijk detail: de app kwam ook nog eens in de top 10 van productiviteit-apps te staan.

Mobile protection clean security vpn

Ook andere apps moeten veld ruimen

Na alle ophef die met betrekking tot de VPN app is ontstaan heeft Apple er uiteindelijk voor gekozen om ze uit haar App Store te verwijderen. Het is vooralsnog niet bekend of gebruikers van de app ook hun geld terug zullen krijgen. Naast de Mobile Protection app zijn er nog andere exemplaren die het veld moesten ruimen. Het gaat hierbij om “Protection for iPhone – Mobile Security VPN” en “WEP Password Generator – Wi-Fi Passwords”.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *