Draagbare privacytools maken anoniem over straat lopen mogelijk

Draagbare privacytools maken anoniem over straat lopen mogelijk

Tegenwoordig zijn camera’s werkelijk overal in ons straatbeeld terug te vinden. Vanaf het ogenblik dat er iets gebeurt hebben mensen dan ook de neiging om bijvoorbeeld naar hun smartphone te grijpen om er beelden mee te maken.

Toch staat lang niet iedereen er om te springen om zomaar op elke foto te verschijnen. Wat doe je echter wanneer je helemaal niet gefotografeerd wil worden?

Studenten van de HKU zouden zomaar eens een oplossing voor dit probleem gevonden kunnen hebben. Zij pakten immers op de meubelbeurs van Milaan uit met hun gloednieuwe project genaamd ‘Anonymous’.

Honderden exabytes per jaar aan data

Studenten Sanne Weeker, Jing-Cai Liu, Jip van Leeuwenstein, Joppe Besseling en Marcel Coufreur-Blaauwendraad stellen zich de vraag wie er nu precies toegang heeft tot de honderden exabytes aan data die per jaar worden opgeslagen.

"Niet alleen de beveiligingsindustrie, maar ook adverteerders zijn steeds geïnteresseerd om te betalen voor real-time data. Op basis van deze data is het dan ook bijvoorbeeld mogelijk om advertenties te maken die je naam roepen of je interesses en online wegen in kaart brengen. Het spreekt voor zich dat veiligheid de grootste prioriteit moet krijgen die er mogelijk is, maar persoonlijke gedachtes en meningen dienen privé te blijven. Als ontwerpers hebben wij er dan ook voor gekozen om producten te maken die de privacy van de gebruikers kunnen garanderen.”

5 mogelijkheden om jouw privacy te waarborgen

De HKU lanceert onder de titel ‘Anonymous’ vijf oplossingen die er voor moeten zorgen dat de privacy van haar gebruikers optimaal kan worden beschermd. Het gaat hierbij onder meer om een transparant privacymasker. Deze heeft de vorm van een lens en zorgt er voor dat je als persoon onherkenbaar wordt voor gezichtsherkenning.

Dit neemt evenwel niet weg dat je identiteit en mimiek voor de mensen rondom je wel leesbaar blijven. Het principe achter het tweede product, de zogenaamde dazzle coat is eigenlijk precies hetzelfde. Deze zorgt er evenwel voor dat je volledig onherkenbaar wordt.

Het derde artikel is een zogenaamde face-projector. Het betreft hier een kleine beamer die een ander gezicht op deze van jou projecteert. Daarnaast is er nog het drone-kanon. Dit kanon kan perfect gemaakt worden met onderdelen van de bouwmarkt. Het laatste camouflagemiddel van de vijf is de Faraday-rugzak. Het betreft hier een draagbare kluis die er voor zorgt dat je digitale apparaten onbereikbaar worden gemaakt.

 
Bekijk het project

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *