Consumentenbond: Toestellen met Android lopen achter met updates

Consumentenbond: Toestellen met Android lopen achter met updates

De Consumentenbond heeft aangegeven dat een groot aantal Androidtoestellen zou achterlopen op vlak van updates. Ongeveer een kwart van alle toestellen zou zelfs geen update meer hebben gehad sinds oktober 2016.

Deze vaststellingen gebeurden aan de hand van de resultaten van een eigen onderzoek. Bovendien bleek ook dat bij één derde van de onderzochte toestellen het zogenaamde patchniveau niet wordt getoond.

Vooral Samsung en Huawei vallen uit de boot

Alle onderzochte Google Pixel, Google Nexus en General Mobile toestellen zijn voorzien van de meest actuele veiligheidsupdate van april 2017. Opvallend is dat Samsung uit de boot lijkt te vallen. Van deze toestellen zou er slechts één over de meest recente veiligheidsupdate beschikken, namelijk de Samsung Galaxy J7. Ook Huawei doet het niet goed. Bij dit merk is er zelfs helemaal geen sprake van recente veiligheidsupdates. Bovendien valt bij deze laatste ook nog eens op dat het merendeel van de toestellen helemaal geen informatie geeft over de veiligheidsupdate. De Consumentenbond heeft wel benadrukt dat de nieuwe Samsung S8 en S8+ toestellen nog niet mee werden opgenomen in deze test.

Ook achterstand op vlak van versie-updates

Androidtoestellen zouden bovendien niet uitsluitend achterlopen op vlak van veiligheidsupdates, maar ook wat versie-updates betreft scoren ze niet goed. De laatste versie die van Android op de markt verscheen is de 7.1 uitvoering. Eind maart van dit jaar werd duidelijk dat amper 8 procent van alle toestellen die de Consumentenbond heeft gecontroleerd sinds april 2014 over deze versie van het populaire OS beschikt. Concreet zou meer dan de helft van alle smartphones dan ook draaien op de oudere Android 6.0 versie. De Consumentenbond is van mening dat fabrikanten hun toestellen minstens twee jaar na aankoop of vier jaar na de introductie er van op de markt moeten updaten.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *