Cisco waarschuwt: Pas op voor gratis apps met adware!

Cisco waarschuwt: Pas op voor gratis apps met adware!

Cisco heeft een waarschuwing de wereld ingestuurd waarin het bedrijf stelt dat internetgebruikers voorzichtig moeten zijn met het installeren van gratis software. Gratis software zou namelijk op regelmatige basis voorzien zijn van adware. De aanleiding voor de waarschuwing is terug te vinden in de Graftor-adware. Deze wordt door Cisco bestempeld als één van de meest notoire adware-downloaders van het ogenblik.

Ernstige gevolgen door installeren gratis apps

Het installeren van de adware zorgt er voor dat de browser van de gebruikers wordt gekaapt. Bovendien worden ook links aangepast en worden advertenties geïnjecteerd. Tot slot zou er informatie over gebruikers en het systeem worden verzameld. Als klap op de vuurpijl zou er zonder toestemming van de gebruiker in kwestie mogelijks ongewenste programma’s worden geïnstalleerd. Graftor zorgt er tot slot ook nog eens voor dat systeemcertificaten worden aangepast of ze maakt ze aan en wijzigt de zoekmachine bij het openen van de browser. Superirritant voor de nietsvermoedende gebruiker.

Gebruikers vaak onwetend

Cisco heeft in haar verklaring aangegeven dat gebruikers zich er in het merendeel van de gevallen niet bewust van zijn dat de adware is gebundeld aan de gratis apps. Organisaties die hun netwerk willen beschermen tegen deze bedreiging zouden er over kunnen nadenken om freeware-websites te blokkeren.

“Het is vaak zo dat, wanneer de software gratis is, jij als gebruiker het product bent. Dit is iets waar alle internetgebruikers bij stil zouden moeten blijven staan”, aldus onderzoeker Holger Unterbrink.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *