Chinese internetproviders moeten VPN’s blokkeren vanaf 2018

Chinese internetproviders moeten VPN’s blokkeren vanaf 2018

De Chinese overheid heeft aan internetproviders aangegeven dat ze verplicht worden om met ingang van 1 februari 2018 alle VPN verbindingen van particulieren te blokkeren. Dit heeft Bloomberg gemeld op basis van anonieme bronnen.

Het bevel zou zijn gericht aan internetproviders die onder het beheer vallen van de Chinese staat. Dit geldt onder meer voor China Mobile, China Unicom evenals China Telecom. Recent werd bekend dat China nieuwe maatregelen wil doorvoeren om de internetcensuur beter te hanteren. Het verbieden van het gebruik van VPN verbindingen is daar één van. De opgestelde censuur van de Chinese overheid waar vaak naar wordt verwezen als ‘The Great Firewall of China’ is bedoeld om een zo veel mogelijk controle te houden over “gevoelige” informatie.

Optreden tegen VPN’s niet nieuw

Het is niet de eerste keer dat de Chinese overheid optreedt tegen VPN verbindingen. In januari van dit jaar werd bijvoorbeeld reeds een campagne opgestart om VPN diensten die geen toestemming genoten van de Chinese overheid te verbieden. Vanaf dat moment is voor alle VPN diensten toestemming vereist in China. Ook bedrijven ontvingen een waarschuwing. Zij mogen VPN verbindingen uitsluitend toestaan voor intern gebruik.

Chinese VPN dienst GreenVPN is al gestopt

De bemoeienissen van de Chinese overheid hebben al tot het sluiten geleid van GreenVPN. Naar aanleiding van twee meetings van het Nationaal Volkscongres van de Communistische Partij in maart van vorig jaar werd het gebruik van betaalde VPN verbindingen gedurende een volledige week geblokkeerd. Begin 2015 werden door China ook al de Chinese VPN servers van Astrill, StrongVPN en VyprVPN geblokkeerd maar VyprVPN vocht terug. Ook na de blokkade zal VyprVPN er alles aan doen om de dienstverlening in China voort te zetten.

Cyberveiligheidswet

In november 2016 werd er door de Communistische Partij een controversiële wet aangenomen die in juni van dit jaar van kracht is geworden. Door middel van deze nieuwe wetgeving wordt de vrijheid van meningsuiting op het internet nog meer aan banden gelegd dan al het geval was. Bovendien worden internetproviders door de nieuwe wet geconfronteerd met een reeks van nieuwe regels waaraan ze moeten voldoen. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de verplichting om mee te werken met onderzoeken van de autoriteiten naar criminaliteit en nationale veiligheid. Dat beloofd wat…

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *