China blokkeert Wikipedia, alweer…

China blokkeert Wikipedia, alweer…

China heeft Wikipedia weer geblokkeerd. De Chinese overheid heeft haar burgers het recht op de grootste gratis online encycolpedie weer ontnomen.

Eerder werd alleen nog de Chinese versie van Wikipedia geblokkeerd, nu is de blokkade op de hele website. Meer dan 10 jaar heeft China de website van periode tot periode geblokkeerd. Soms alleen bepaalde pagina’s waarvan het volk niks mocht weten, soms de hele website, soms alleen bepaalde versies ervan. Nu is echter heel Wikipedia zonder VPN ontoegankelijk in China.

Veel VPN-verkeer is ook geblokkeerd in China waardoor bijna geen enkele VPN goed werkt. VyprVPN heeft hier een oplossing voor door de VPN tunnel te vermommen als normaal internetverkeer. Hierdoor ziet de Chinese firewall niet dat het om een VPN-verbinding gaat.

vyprvpn chameleon werking source

Waarschijnlijk is de blokkade tot stand gekomen doordat Wikipedia standaard HTTPS is gaan gebruiken. Hierdoor kan de Chinese overheid niet meer zien welke Wikipedia pagina’s de burgers bezoeken. Dan de hele boel maar op slot…

China blokkeerde in Wikipedia in 2014 voor het jubileum van de Tiananmen protesten. Later werden rond september 2004 en oktober 2005 weer blokkades op Wikipedia gezet.

Ken je iemand in China die last heeft van dit soort blokkades? Stuur ze deze link door.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *