Britse overheid wil backdoors in encryptie wettelijk verplichten

Britse overheid wil backdoors in encryptie wettelijk verplichten

Een backdoor zou er voor zorgen dat overheden in principe alle burgers meteen kunnen aftappen. De Britse overheid zou, zo blijkt althans uit een gelekt document, een dergelijke maatregel overwegen.

Het wetsvoorstel dat is gelekt maakt melding van een regeling waarbij niet uitsluitend internetproviders, maar ook telecomaanbieders binnen de 24 uur toegang dienen te verlenen tot alle live-communicatie van inwoners van het Verenigd Koninkrijk indien de overheid daar om vraagt.

Volgens het document zou het daarbij eveneens gaan om versleutelde berichtgeving. Dit is een belangrijk gegeven, want hierdoor wordt end-to-end-encryptie onder de voorgestelde wet niet langer mogelijk.

Massale afluistering

Buiten bovenstaande wil de Britse overheid eveneens de mogelijkheid hebben om burgers in bulk af te luisteren. Dit gegeven zou er voor moeten zorgen dat providers live toegang kunnen krijgen tot de communicatie van 1 op de 10.000 klanten. Volgens The Register zou dit in de praktijk gelijk staan aan zo’n 6.500 Britten. Op moment van schrijven zouden enkele (grote) providers reeds de conceptwet onder ogen hebben gekregen. Net deze werkwijze zou er voor hebben gezorgd dat ze in de handen kwam van de Open Rights Group.

Nog steeds goedkeuring vereist

Ook onder de nieuwe wetgeving blijft er goedkeuring nodig vooraleer er kan worden afgeluisterd. Een minister, maar ook een hoge politiefunctionaris zouden een dergelijke goedkeuring kunnen geven. Daarnaast kan worden vastgesteld dat er in het voorstel een aantal beveiligingen zijn ingebouwd met als doel om misbruik te voorkomen. Dit was in het verleden een belangrijk struikelblok waardoor meerdere versies van de Britse spionagewet werden afgewezen. De conceptwet is uiteraard nog niet goedgekeurd. Daarvoor moet ze nog langs het Lagerhuis en Hogerhuis van het Britse tweekamerstelsel.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *