Brein krijgt toestemming om getuigen te horen van provider die sites met illegale content zou hosten

Brein krijgt toestemming om getuigen te horen van provider die sites met illegale content zou hosten

De Stichting Brein heeft van de rechtbank in Den Haag de toestemming gekregen om enkele getuigen te ondervragen met betrekking tot de bedrijfsstructuur van de hostingprovider Ecatel. Deze provider zou via twee andere hostingproviders een mogelijkheid aanbieden om websites met inbreukmakend materiaal te hosten.

Er werd in deze zaak een aanvraag tot voorlopig getuigengehoor ingediend dat door de rechter werd goedgekeurd. De rechter was van mening dat BREIN over een voldoende belang beschikt voor het verhoor. Het betreft hier het in kaart brengen van de structuur van de diverse hostingproviders. Op deze manier kan BREIN achterhalen tegen wie het aanspannen van een rechtszaak precies zinvol is en tegen wie niet.

Eén van de verweerders was van mening dat BREIN door het verzoek tot getuigenverhuur misbruik maakte van de bevoegdheid om een getuigenverhuur aan te vragen. De verweerder in kwestie vond dan ook dat er sprake was van ‘visexpeditie’. Het enige doel van BREIN zou volgens de verweerder dan ook zijn om enkele partijen te kunnen pakken. De rechter was het hier niet mee eens omdat BREIN het verzoek voldoende zou hebben geconcretiseerd. Bovendien zou de belangenorganisatie ook een duidelijk belang hebben bij het verzoek.

Rechter niet bevoegd?

Verweerders brachten als één van de argumenten aan dat een rechter in Nederland niet bevoegd zou zijn omdat de drie providers in kwestie in het buitenland waren gevestigd. Dit argument werd door de rechter echter meteen afgewezen. Het internationaal recht schept op dit vlak de nodige duidelijkheid. Bovendien wees de rechter eveneens op het feit dat de verweerders in Den Haag of omgeving woonachtig zijn.

Websites gehost met inbreukmakend materiaal

BREIN heeft door de jaren heen verschillende malen vastgesteld dat Ecatel websites zou hosten met inbreukmakend materiaal. De organisatie heeft de provider dan ook diverse malen verzocht om diverse IP-adressen af te sluiten of onbereikbaar te maken. Daar werd door Ecatel echter nooit gehoor aan gegeven. De websites in kwestie die werden afgesloten zouden bijgevolg in een latere fase terug door Ecatel zijn gehost. BREIN is van mening dat er hierbij sprake is van een onrechtmatige daad waardoor de provider bijgevolg aansprakelijk is voor de opgelopen schade onder de vorm van het schenden van de auteursrechten.

Direct of indirect betrokken bij Ecatel

De drie verweerders in deze zaak zouden allen direct of indirect betrokken zijn bij Ecatel. Deze provider is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maar beschikt over een kantoor in Den Haag. Ook enkele servers van de provider zijn fysiek terug te vinden in onze hoofdstad en worden gebruikt om hostingdiensten op aan te bieden. Extra opmerkelijk feit is dat één van de verweerders op dit ogenblik bestuurslid is van Ecatel en de anderen dit waren tot 2015. Eén van de twee verweerders zou ook de bestuurder en tevens aandeelhouder zijn van het bedrijf Novogara.

Het getuigenverhuur met de drie verweerders zal plaatsvinden op 26 september van dit jaar in de rechtbank van Den Haag.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *