Bitcoins voor piratenjagers!

Bitcoins voor piratenjagers!

Door de jaren heen zijn verschillende organisaties met allerlei nieuwe mogelijkheden op de markt gekomen om de verspreiding van illegale content tegen te gaan. Bij de laatste nieuwe optie fronsten ik toch even de wenkbrauwen.

Virtuele bounty hunters die een internetpiraat betrappen bij het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde content zouden hiervoor namelijk een directe vergoeding in bitcoins krijgen.

Uniek watermerk

Dat klinkt misschien complex, maar in de praktijk is het dat absoluut niet. Sterker nog, eigenlijk is het zeer rechtlijnig.

Content producers krijgen namelijk de mogelijkheid om een uniek watermerk in hun filmpjes, eBooks en andere content te verwerken. Op het ogenblik dat deze op eender welke manier via het internet worden gelekt kan de ‘bounty hunter’ op basis van het watermerk zijn bitcoins claimen. Uiteraard moet hiervoor eerst de eigenaar van de content van de inbreuk op de hoogte worden gebracht.

Succesvol concept

Inmiddels zijn er 2 jaar verstreken sinds het concept voor het eerst werd geïntroduceerd. Door de jaren heen hebben zich verschillende bedrijven aangesloten bij Custos, het Zuid-Afrikaanse bedrijf dat eigenaar is van de technologie.

Recent nog heeft ook Erudition Digital aangegeven met het bedrijf en haar technologie in zee te willen gaan. Het bedrijf heeft aangegeven vanaf heden een uniek watermerk aan al haar eBook releases toe te voegen. Daarbij rekent ze op de hulp van bounty hunters om een oogje in het zeil te houden met betrekking tot eventuele lekken. Opvallend detail is dat deze bounty hunters absoluut geen anti-piracy experts hoeven te zijn, in tegendeel. Zelfs mensen met een verleden als internetpiraat zijn meer dan welkom.

Focus verleggen naar de uploaders

De verschillende bedrijven die zich hebben aangesloten bij Custos hebben aangegeven dit te doen omdat ze willen dat de focus wordt verlegd van de downloaders van de auteursrechtelijk beschermde content naar de uploaders er van.

Zonder aanbod is er namelijk geen probleem. Op maandbasis zouden er nu reeds meer dan duizend verschillende (nieuwe) soorten content worden beschermd met de technologie van het Zuid-Afrikaanse bedrijf. Ik ben benieuwd welke verdere evolutie dit in de jaren die komen met zich mee zal brengen.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *