Bitcoin populair bij criminelen

Bitcoin populair bij criminelen

Bitcoins zijn erg populair bij criminelen, zo stelt cybercrime-officier Martijn Egberts in de overheidsuitgave “Opportuun”.

Volgens Cybercrime-officier Martijn Egberts valt de digitale valuta Bitcoin erg in de smaak bij criminelen. De cybercrimevechter stelde dit tegenover Opportuun (een publicatie van het OM). Doordat Bitcoins lastig te traceren én anoniem zijn is de munt interessant voor criminele praktijken zoals geld witwassen.

“We zien dat bitcoins de afgelopen jaren vooral gebruikt zijn als betalingsmiddel in het criminele circuit”

Volgens Egberts heeft het overgrote deel van de OM nooit zaken behandeld waarin er met Bitcoins betaald of witgewassen werd. Daarom vindt hij het belangrijk dat er intern genoeg kennis is om hiermee om te begrijpen hoe de cryptocurrency precies werkt.

“Het systeem daarachter is nog onvoldoende bekend. En of het nu bitcoins heet of iets anders, meer en meer witwastrajecten zullen gaan raken aan dit soort digitale betalingsmiddelen en trajecten. Dus alle afpakofficieren kunnen hun borst nat maken. Dit komt ook echt op hun bordje te liggen”

Het Openbaar Ministerie heeft een eigen Bitcoin wallet en is technisch ook in staat om Bitcoins te vorderen. Voor de inbeslagname en executiemogelijkheden is een handleiding beschikbaar voor invorderingsambtenaren. Na inbeslagname worden alle Bitcoins weer verkocht aan een Bitcoinhandelaar.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *