Android-malware luistert gesprekken af in WhatsApp

Android-malware luistert gesprekken af in WhatsApp

Een nieuwe kwetsbaarheid die werd vastgesteld in Android genaamd ‘Skygofree’ biedt kwaadwillenden de mogelijkheid om gesprekken die worden gevoerd in WhatsApp af te luisteren.

Het waren de beveiligingsonderzoekers van ‘Kaspersky Labs’ die de kwetsbaarheid aan het licht brachten. Zij stellen nu echter dat deze malware helemaal niet nieuw is en zelfs reeds in 2014 werd gebruikt. Dat neemt niet weg dat ze pas werd ontdekt aan het einde van vorig jaar. Inmiddels hebben cybercriminelen dus al meer dan drie jaar vrij spel gehad.

Verstopt in onschuldig ogende applicaties

Skygofree is malware die zich heeft genesteld in applicaties die er op het eerste zicht onschuldig uitzien. Op het ogenblik dat ze zijn geïnstalleerd is het mogelijk om allerhande berichten af te luisteren. Het gaat hierbij niet alleen om berichten in WhatsApp, maar ook in Facebook Messenger, Skype evenals Viber. Op het ogenblik dat de smartphone wordt ontgrendeld wordt er door de selfiecamera meteen een foto gemaakt.

Op het ogenblik dat je, je in de buurt bevindt van het wifi-netwerk van de hacker zal het mobiele toestel automatisch verbinding maken met dat netwerk, zelfs op het ogenblik dat wifi is uitgeschakeld.

Vanaf dit ogenblik is het voor de hacker mogelijk om nagenoeg alle data die wordt verzonden te onderscheppen. Niet alleen is het mogelijk dat op deze manier gesprekken worden afgeluisterd, daarnaast beschikt de malware eveneens over de mogelijkheid om je agenda in te kijken evenals gebruikersdata af te lezen zonder dat daarvoor toestemming is vereist.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *