Amerikaanse staatssecretaris pleit voor “verantwoorde encryptie”

Amerikaanse staatssecretaris pleit voor “verantwoorde encryptie”

De Amerikaanse staatssecretaris van Justitie Rod Rosenstein heeft de strijd tegen de huidige encryptie die door veel (tech)bedrijven wordt gehanteerd nog niet opgegeven, in tegendeel.

Hij roept de (Amerikaanse) techbedrijven nu op om een meer ‘verantwoorde encryptie’ te ontwikkelen. Deze zou het volgens de staatssecretaris minimaal mogelijk moeten maken om de versleuteling mits gerechtelijke toestemming op te heffen. Rosenstein kwam recent nog in het nieuws omdat hij van mening was dat de huidige encryptie de balans tussen veiligheid en privacy structureel zou ondermijnen.

Speech op de U.S. Naval Academy in Annapolis

De uitspraak in de inleiding van dit nieuwsbericht werd door de Amerikaanse staatssecretaris gedaan op de U.S. Naval Academy in Annapolis. Rosenstein is van mening dat de encryptie vandaag van toepassing is één van de belangrijkste uitdagingen is waar het Amerikaanse ministerie van Justitie mee wordt geconfronteerd. Net zoals voorheen herhaalde Rosenstein ook nu weer dat er in de geschiedenis nooit een moment is geweest waarop bewijs van misdrijven voor de overheid verborgen kon blijven.

“Dit is echter de wereld die nu door de techbedrijven wordt gecreëerd”; aldus nog de staatssecretaris.

Oplossing onder de vorm van een verantwoorde encryptie

De speech die Rosenstein afstak was eigenlijk een combinatie van verschillende eerder gedane uitspraken. Zo stelde hij dat een niet te kraken encryptie de gerechtelijke balans structureel ondermijnt door privacy te verkiezen boven de openbare veiligheid.

Toch is er ook goed nieuws, want de oplossing is volgens Rosenstein niet ver te zoeken. Hij stelt dat techbedrijven al hun kennis moeten inzetten om tot een verantwoorde encryptie te komen. Het zou hierbij gaan om een degelijke, veilige encryptie, maar met de mogelijkheid voor justitie om mits een gerechtelijk bevel toegang te krijgen tot de inhoud van de gesprekken. Er werd bovendien ook meteen verwezen naar verschillende bestaande systemen die reeds van een dergelijke vorm van encryptie gebruikmaken. Het gaat hierbij dan onder meer om beveiligingssleutels die centraal worden beheerd.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *