Amerikaanse massasurveillance weer voor Europese rechter
Een Ierse rechter heeft in een uitspraak gesteld dat de Europese rechtbank zich moet uitspreken over Amerikaanse massasurveillance. Tegelijkertijd zou er een antwoord moeten worden gegeven op de vraag of data nog wel naar de Verenigde Staten mag.
Dit is niet de eerste keer. De gegevensoverdracht tussen Europa en de Verenigde Staten staat dan ook al geruime tijd onder flinke druk.
Gegevensoverdracht naar Amerika flink onder druk
Ongeveer een jaar geleden was het Max Schrems die voor de rechtbank het Safe-Harbor regime aanvocht. Dit was namelijk één van de belangrijkste mogelijkheden die werden aangereikt aan bedrijven om gegevens van Europese burgers op te slaan buiten de Europese Unie.
De deal was eigenlijk eenvoudig. Bedrijven moesten beloven diverse regels te respecteren waarna de Europese Commissie er geen bezwaar meer tegen had dat de gegevens in kwestie zouden worden opgeslagen in de Verenigde Staten. De Europese Commissie was dan ook van mening dat de Verenigde Staten, dankzij dit regime, een gelijkaardige bescherming van de privacy aan de Europese burger aanbood, iets waar heel wat andere partijen het niet mee eens zijn.
Massasurveillance als bedreiging voor Europese burgers
Nadat de onthullingen over massasurveillance werden gedaan kon er op geen enkele manier nog worden volgehouden dat de gegevens echt veilig waren. Max Schrems, een Oostenrijkse privacy-activist koos er uiteindelijk voor om de overdracht van zijn gegevens op het sociale media platform Facebook op grond van het Safe Harbor-regime aan te vechten. De Europese rechter zou uiteindelijk oordelen dat het Amerikaanse Safe Harbor-regime niet hetzelfde beschermingsniveau biedt in vergelijking met de Europese spelregels.
Einde van Safe Harbor
Bovenstaande betekende meteen het einde van ‘Safe Harbor’. Er zijn nog meerdere manieren waarop er een uitwisseling van data kan worden gerealiseerd tussen Europa en de Verenigde Staten.
Dit kan dan ook gebeuren via zogenaamde Standard Contractual Clauses. Bovendien werd er door de Europese Commissie in alle haast een opvolger voor Safe Harbor doorgevoerd die luistert naar de naam ‘EU-US Privacy Shield’. Tot op vandaag blijven er echter vragen bestaan over de manier en de veiligheid waarmee data van Europese burgers wordt opgeslagen. Binnenkort moet een Europese rechtbank zich dus opnieuw over dit vraagstuk buigen.