Amerikaanse justitie wil IP-adressen bezoekers anti-Trump-website achterhalen

Amerikaanse justitie wil IP-adressen bezoekers anti-Trump-website achterhalen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft door middel van een huiszoekingsbevel aan de hostingprovider van de website disruptj20.org verzocht om de IP-adressen van de bezoekers kenbaar te maken.

Bovendien werd er gevraagd naar de persoonlijke gegevens van de eigenaars achter de website. De website was verantwoordelijk voor de organisatie van een aantal demonstraties op 20 januari, de dag van de inauguratie van de Amerikaanse president Trump. Honderden mensen werden tijdens deze demonstraties aangehouden.

IP-adressen van 1,3 miljoen mensen

Aan de hostingprovider achter de website, DreamHost is inmiddels gevraagd om alle IP-logs te overhandigen en de e-mails die afkomstig zijn van de hostingaccount. Ook nog niet gepubliceerde content zoals blogpostings evenals foto’s moeten worden kenbaar gemaakt. Concreet zou er sprake zijn van de IP-adressen van 1,3 miljoen bezoekers en contactgegevens, e-mailcontent en foto’s van duizenden personen. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft inmiddels aangegeven dat het verzoek niet rechtmatig is. Bovendien zou er ook geen sprake zijn van een geloofwaardige verklaring voor een dergelijk, toch wel omvangrijk huiszoekingsbevel.

Verzoek geweigerd

De hostingprovider DreamHost besloot uiteindelijk om het verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie te weigeren. Ze bood het ministerie wel de mogelijkheid om de omvang van het verzoek in te beperken. Dit werd echter op haar beurt door het ministerie geweigerd waarna DreamHost naar de rechter stapte. De eerste zitting in verband met deze zaak zal plaatsvinden op 18 augustus van dit jaar. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *