Aantrekkelijkere alternatieven moeten piraterij aanpakken
Bastiaan Leeuw, onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht is van mening dat piraterij het best kan worden aangepakt op het ogenblik dat legale alternatieven aantrekkelijker worden gemaakt. Dit staat te lezen in zijn niet openbaar gemaakte proefschrift.
Het proefschrift bevat de bevindingen van het onderzoek dat Leeuw heeft ingesteld naar de efficiëntie van maatregelen die zijn ingelast tegen digitale piraterij. Eén van de gemaakte conclusies stelt dat het, het beste is om de internetter zoveel mogelijk te verleiden met legale alternatieven. Wanneer deze voldoende interessant zijn zal de aandacht en interesse voor piraterij namelijk alleen maar afnemen. Deze stelling bevestigde Leeuw tegenover NOS.
“Downloaden is prima”
De onderzoeker is van mening dat er nog steeds de opvatting bestaat dat downloaden prima is. Deze gedachte is bovendien zo hardnekkig geworden onder de internetgebruikers dat het bijzonder moeilijk is om dit van buitenaf aan te passen. Ook straffen zou in de praktijk haar doel missen.
“Mensen zijn uiteraard wel gevoelig voor straffen die worden opgelegd, maar dat geldt eigenlijk uitsluitend wanneer de pakkans voldoende groot is. Op het ogenblik dat de pakkans eerder beperkt is (zoals nu) is het een bijzonder moeilijke opdracht om mensen af te kunnen schrikken. Zwaardere straffen is dan ook per definitie helemaal niet effectief. Daarmee zal de pakkans immers niet toenemen, in tegendeel”
In lijn met bovenstaande ligt volgens Leeuw het feit dat mensen steeds beter in staat zijn om hun downloadverkeer af te schermen van derden. Bovendien zou ook het blokkeren van verschillende diensten of websites volgens de onderzoeker haar doel voorbijschieten. Mensen kunnen dergelijke blokkades immers bijzonder eenvoudig omzeilen, met name door gebruik te maken van een VPN-verbinding of proxyservers.
Toch hangen blokkades in de lucht
Los van het feit of een blokkade opzetten voor een website of dienst al dan niet zinvol is hangt het wel meer dan ooit in de lucht. Gisteren werd bijvoorbeeld nog duidelijk dat het Europees Hof van Justitie in een zaak die door Brein werd aangespannen tegen verschillende providers heeft uitgesproken dat The Pirate Bay met haar dienst een directe inbreuk pleegt op het auteursrecht. Deze uitspraak zou mogelijks als gevolg kunnen hebben dat de Nederlandse Hoge Raad er binnenkort voor zal kiezen om een blokkade voor The Pirate Bay op te zetten.
Verleiden werpt haar vruchten af
De strategie van het verleiden van de internet gebruiker is niet nieuw. Leeuw is dan ook van mening dat ze in verschillende andere landen zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten reeds haar nut heeft bewezen. In Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen wordt deze strategie tot dusver veel minder tot nagenoeg niet gehanteerd. Het is mede omwille van deze reden dat content daar in meer dan 60 procent van de gevallen op illegale wijze wordt verzameld, aldus Leeuw.