84 aanbieders streamingkastjes stoppen na uitspraak van EU-Hof

84 aanbieders streamingkastjes stoppen na uitspraak van EU-Hof

Een uitspraak van het EU-hof heeft er samen met acties van auteursrechtenorganisatie Brein voor gezorgd dat in totaal 84 aanbieders van zogenaamde streamingkastjes hun diensten hebben stopgezet. De streamingkastjes waren bedoeld om illegaal content te downloaden of te streamen.

Zo’n 40 procent van de aanbieders waren eerder reeds gestopt. Zij voelden de bui dan ook reeds hangen op het ogenblik dat de advocaat-generaal aan het EU-hof het advies gaf om de mediaspelers als illegaal te bestempelen, aldus Brein.

Zes aanbieders hielden het uiteindelijk voor bekeken na het definitieve oordeel van het EU-hof. Inmiddels zijn er nog 37 extra gestopt nadat ze een sommatie ontvingen van de auteursrechtenorganisatie.

Filmspeler

De zaak in kwestie had betrekking op het Nederlandse bedrijf Filmspeler. Dit bedrijf staat er om bekend mediaspelers te verkopen waar vooral geïnstalleerde add-ons op zijn terug te vinden. Het tussenvonnis van de rechtbank Midden-Nederland stelt dat het gaat om spelers met Kodi, eerder bekend als XBMC.

Gebruik jij Kodi zonder VPN?! Voorkom downloadboetes! Gebruik een Kodi VPN!

De voorgeïnstalleerde add-ons zijn Go Movies, Icefilms, Mashup, Istream, Yify Movies HD en Go TV. De rechter stelde in diens vonnis dat Filmspeler adverteerde met zinnen als ‘nooit meer betalen voor films, series en sport’.

Niet blij met uitspraak

UvA-hoogleraar informatierecht Bernt Hugenholtz heeft na afloop van het vonnis aangegeven niet tevreden te zijn met de uitspraak.

"Ik stel vast dat het begrip van een mededeling aan het publiek door het Hof aanzienlijk wordt opgerekt.
Op vandaag omvat ze dus duidelijk ook de verkoop van dergelijke mediaspelers. Dit kan verschillende gevolgen hebben, niet alleen voor isp’s, maar ook voor bijvoorbeeld de zoekmachines. Mocht ik een technologiefabrikant zijn, dan zou deze uitspraak voor mij reden zijn om me zorgen te maken"
– Hugenholtz

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *