60 procent consumenten ziet gevaren van openbare wifi niet

60 procent consumenten ziet gevaren van openbare wifi niet

60 procent van de consumenten die er voor kiezen om gebruik te maken van publieke wifi-hotspots zijn van mening dat deze 100% veilig zijn. Daarnaast zou 53 procent van de consumenten het onderscheid niet kunnen maken tussen een niet beveiligde en een beveiligde hotspot.

Dat is de conclusie op basis van een onderzoek dat werd uitgevoerd door Symantec. Het onderzoek werd ingesteld in 15 verschillende landen waaronder Nederland. Uiteindelijk namen 15.000 mensen deel onder wie duizenden Nederlanders.

In eerste instantie wordt door nagenoeg de helft aangegeven geschokt te zijn wanneer hun financiële gegevens zomaar op straat komen te liggen. Toch denkt 60 procent tegelijkertijd dat gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk geen enkel nadeel met zich meebrengt op vlak van veiligheid.

Meer dan de helft is bereid om informatie uit te wisselen

Het onderzoek bracht onder meer aan het licht dat iets meer dan de helft van de ondervraagde consumenten alsnog bereid zou zijn om zonder nadenken informatie te delen zolang ze maar over een sterk wifi-signaal kunnen beschikken.

Eén op de zes mensen is zelfs van mening dat hun informatie standaard ‘bijzonder veilig’ is op openbare wifi-netwerken. Ook een ander recent onderzoek gaf aan dat onbeveiligde, publieke netwerken erg populair zijn onder Nederlanders.

Ongeveer drie kwart van de mensen maakt geen gebruik een VPN op openbare wifi. Terwijl een VPN de eenvoudigste, beschikbare manier is om je persoonlijke informatie te beveiligen.

Kwart gebruikt al eens wifi zonder toestemming

Ongeveer een kwart van de ondervraagde mensen uit het onderzoek hebben aangegeven wel eens gebruik te maken van een draadloze internetverbinding zonder dat men over toestemming beschikt van de eigenaar. Ongeveer 8 procent raadde of hackte in het verleden reeds het wachtwoord. Bijna de helft van de mensen geeft aan niet langer dan slechts een aantal minuten zonder verbinding te kunnen. Vanaf het moment dat mensen aankomen bij een vriend of een horeca-gelegenheid vragen ze om het wifi wachtwoord.

Wifi Belangrijk bij keuze van het vakantieverblijf

Tot slot heeft drie kwart van de ondervraagden aangegeven dat het wifi-netwerk een zeer belangrijke factor is bij het kiezen van een vakantieverblijf. Ongeveer de helft zou zelfs een vliegmaatschappij uitkiezen op basis van de aanwezigheid van wifi en de kwaliteit waarover de verbinding beschikt.

Ook geen zin om je privégegevens tegen te komen op internet? Zo kies je de Beste VPN voor openbare WIFI.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *