10.000 handtekeningen voor referendum Aftapwet

10.000 handtekeningen voor referendum Aftapwet

Studenten die een petitie hebben georganiseerd met als doel om een nieuw referendum te eisen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben bekendgemaakt dat ze een slordige 10.000 handtekeningen opgehaald hebben. De volgende fase vereist 300.000 handtekeningen om tot een raadgevend referendum te komen.

Het officiėle Twitter-account van het Sleepwet-referendum heeft de bekendmaking van de 10.000 handtekeningen de wereld ingestuurd. Dit heeft als gevolg dat de zogenaamde Kiesraad nu verplicht is om te controleren of het gaat om geldige verzoeken of niet. Geeft de organisatie goedkeuring, dan beschikken de studenten over een nieuwe termijn van zes weken om in totaal 300.000 handtekeningen te verzamelen. Indien deze gegevens op hun beurt terug worden goedgekeurd zal er een raadgevend referendum worden gehouden en kunnen burgers hun stem laten gelden met betrekking tot het referendum.

Handtekeningen verzameld via website

De handtekeningen werden verzameld via een website die tot 22 augustus 2017 beschikbaar blijft. De studenten achter de organisatie stellen dat de wet zulke grote gevolgen heeft voor de vrijheid van de burgers dat ze niet zomaar zonder referendum kan en mag worden aangenomen. De aftapwet werd op 11 juli van dit jaar aangenomen door de Eerste Kamer.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *