Wat is een VPN? En wat kan je ermee?

Wat is een VPN? En wat kan je ermee?

Via een VPN service krijg je meer privacy op internet, omzeil je website blokkades en surf je veilig op alle wifi netwerken. Downloadboetes kan je makkelijk voorkomen met een VPN en ook geblokkeerde websites en streamingdiensten kan je overal ter wereld gewoon gebruiken met een VPN.

Meer privacy en anonimiteit online
Anoniem downloaden en uploaden
Omzeil website blokkades en censuur
Veilig openbare wifi gebruiken

Meer Privacy en Anonimiteit Online

Tijdens het surfen op internet laat je vaak onbedoeld meer sporen achter dan je wil. Elke internetprovider in Nederland houdt bijvoorbeeld bij welke website je bezoekt en op welke tijd je de website bezoekt. Volgens de Europese Richtlijn moeten internetproviders deze gegevens minimaal 6 maanden en maximaal 24 maanden bewaren.

Met een anonieme VPN zijn deze gegevens niet meer naar jou te herleiden. Hieronder een simpel voorbeeld van de gegevens die Nederlandse internetproviders zien als je surft in een vergelijking met en zonder VPN.

Zonder VPN: Internetproviders en instanties zien precies wat je doet

KlantDatumTijdVerbinding
Jan Jansen01 januari09:30facebook.com
Jan Jansen01 januari09:43nu.nl
Jan Jansen01 januari09:53hotmail.com
Jan Jansen01 januari10:03buienradar.nl

Met VPN: Onzichtbaar welke website je bezoekt

Je internetprovider ziet wel dat er iets gebeurt met je internetverbinding maar het is onmogelijk om te zien welke website er bezocht is en welke data er verstuurd werd.In plaats van de website die je bezoekt is alleen nog zichtbaar dat je verbinding maakt met een VPN. Met een anonieme VPN zien de logboeken van je internetprovider er zo uit:

KlantDatumTijdVerbinding
Jan Jansen01 januari09:30VPN Provider
Jan Jansen01 januari09:43VPN Provider
Jan Jansen01 januari09:53VPN Provider
Jan Jansen01 januari10:03VPN Provider

Dit soort gegevens worden door overheidsdiensten opgevraagd. In 2015 werden dit soort gegevens meer dan 1724414 keer opgevraagd. Bron: Rijksoverheid Jaarverslag CIOT 2015. In het rapport zijn de opvragen van AIVD en MIVD niet meegerekend. Het werkelijke aantal informatievragen is dus wellicht hoger.Met een VPN is alleen de versleutelde verbinding zichtbaar. Welke website je bezocht hebt en wanneer dat was is dan onbekend.

Anoniem downloaden en uploaden met een VPN

Met een VPN maskeer je je online identiteit. Instanties zoals Stichting Brein monitoren voortdurend alle populaire Torrents. Alle IP-adressen van down- en uploaders worden bewaard. Vaak worden dit soort gegevens later in rechtszaken tegen down- en uploaders gebruikt. Het zal je gebeuren dat je legaal een film wil downloaden maar per ongeluk de verkeerde Torrent gebruikt. Downloadboetes voorkomen? Kies een anonieme VPN!

Geografische website blokkades en censuur omzeilen

Sommige landen censureren vanuit de overheid het internet voor de bevolking. In China kan je bijvoorbeeld niet op Facebook en andere websites die wij “normaal” vinden. Met een VPN omzeil je de blokkade en kan je overal ter wereld alle websites bezoeken.

Omzeil censuur en geografische blokkades met een VPN

Naast censuur vanuit overheden zijn er ook geografische blokkades. Geografische blokkades (geoblocking) worden door streamingdiensten als Ziggo Go en Netflix gebruikt om bepaalde video’s te beperken tot een land. Ziggo Go is bijvoorbeeld niet te gebruiken buiten Nederland, behalve met een VPN.

NPO Uitzending Gemist foutmelding in het buitenland: Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.

Andersom kan je met een VPN ook in Nederland gebruik maken van exclusieve streamingdiensten die normaal alleen in het buitenland beschikbaar zijn. Hiermee kan je de nieuwste films en series bekijken voordat deze in Nederland worden uitgezonden.

Privacy en bescherming op openbare wifi netwerken

Met tools zoals FireSheep, FaceNiff of WireShark is het tegenwoordig kinderlijk eenvoudig om op openbare wifi netwerken internetverkeer te volgen en inloggegevens te verkrijgen. Met een VPN is je hele internetverbinding versleuteld en zijn deze gegevens niet uit te lezen. Ook als je internetverkeer onderschept zou worden is de hele sessie versleuteld, dus niet uit te lezen.

Onversleutelde data op openbare wifi netwerken zonder VPN

Hoe gebruik je een VPN?

De makkelijkste manier is om een VPN app te installeren op het apparaat waarop je de VPN wil gebruiken. Bijvoorbeeld op je computer of telefoon. Op sommige apparaten kan je geen VPN app installeren, daar moet je de VPN handmatig instellen. Wil je weten welke VPN het beste bij je past? Ik laat je zien hoe je de beste VPN kiest.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *