VPN Protocollen

VPN Protocollen

In dit artikel kan je duidelijk zien wat de verschillen zijn per VPN protocol. Bepaalde VPN protocollen werken bijvoorbeeld alleen met Windows machines. Andere VPN protocollen kunnen met vrijwel elk besturingssysteem overweg. Welk protocol het beste aansluit bij de wensen van de gebruiker is per situatie verschillend.

Beste VPN Protocol

Als je geen tijd (of zin) hebt om dit hele artikel te lezen is hier het antwoord: Als je de mogelijkheid hebt om OpenVPN te gebruiken is dit aan te raden. Zo niet dan is L2TP een prima tweede keus. Onderstaande VPN providers ondersteunen stuk voor stuk het OpenVPN protocol. Geen tijd of zin om te lezen? Hieronder een overzicht van de beste VPN providers.

ExpressVPN

Beste & Snelste VPN
30 Dagen Niet-Goed-Geld-Terug
Zeer Gebruiksvriendelijk

30 dagen niet-goed-geld-terug.

Vanaf $6,67 per maand

NordVPN

Beste Prijs Kwaliteit
45 Dagen Niet-Goed-Geld-Terug
Gebruiksvriendelijk

45 dagen niet-goed-geld-terug.

Vanaf €3,10 per maand

Surfshark

Goedkoopste Keus
45 Dagen Niet-Goed-Geld-Terug
Budget Prijs Kwaliteit

30 dagen niet-goed-geld-terug.

Vanaf €1,79 per maand

OpenVPN

Achtergrondinformatie over dit VPN service protocol:
Zoals de naam al doet vermoeden is Open VPN open source. Het bedrijf “OpenVPN Technologies” is de ontwikkelaar van dit protocol. Open VPN gebruikt ijzersterke SSL/TLS encryptie protocollen.

Encryptie:
Bij het OpenVPN VPN protocol wordt de OpelSLL library gebruikt om de encryptie te verzorgen. OpenSLL ondersteunt verschillende cryptografische algoritmes waaronder 3DES, RC5, AES en Blowfish.

Installatie en configuratie:
Het Open VPN protocol wordt niet standaard meegeleverd bij een besturingssysteem. Daarom is het noodzakelijk om zelf het Open VPN service programma te installeren. De Open VPN installatieprogramma’s zijn gelukkig erg gebruiksvriendelijk en zijn binnen 5 minuten klaar.

Snelheid:
De allerhoogste snelheden zijn alleen te halen met Open VPN.

Toegankelijkheid en poorten:
Open VPN kan makkelijk ingesteld worden op vrijwel elke poort. Zowel de TCP als de UDP poort kan gebruikt worden met Open VPN.

Stabiliteit:

Zelfs over minder betrouwbare netwerken waar veel packet loss voorkomt is het Open VPN protocol zeer snel en betrouwbaar.
Beveiliging:
Open VPN staat bekend als een van de veiligste VPN protocollen die er op dit moment bestaan.

Compatibility:
Open VPN werkt goed met de meeste besturingssystemen waaronder Linux, Windows, Mac, iOS en Andriod.

Conclusie:
Het Open VPN protocol is makkelijk te gebruiken, zeer toegankelijk, en is voorzien van een uitstekende versleuteling. Momenteel is dit het allerbeste VPN protocol dat er bestaat.

L2TP

Achtergrondinformatie over dit VPN service protocol:
L2TP is een geavanceerd gestandariseerd protocol. Op dit moment is dit de aan te raden vervanging voor het PPTP protocol als beveiligde data encryptie noodzakelijk is.

Encryptie:
Het L2TP VPN protocol is versleuteld met het IPSec VPN protocol. Dit VPN protocol is gestandariseerd waardoor het goed ondersteund is.

Installatie en configuratie:
Het L2TP VPN protocol kan makkelijk handmatig ingesteld worden door de gebruiker door de standaard VPN instellingen van het besturingssysteem aan te passen.

Snelheid:
Het L2TP VPN protocol voorziet alle data die door de VPN tunnel gaat van 2 “beschermlagen”. Hierdoor kan het in bepaalde situaties voorkomen dat er vertraging optreed.

Toegankelijkheid en poorten:
L2TP maakt gebruik van poort 1701. Doordat het L2TP VPN protocol afhankelijk is van vaste protocollen en poort 1701 is het in landen waar veel internetcensuur is gemakkelijker om met dit protocol geblokkeerd te worden.

Stabiliteit:
L2TP/IPSec is net zo betrouwbaar als het Open VPN protocol.

Beveiliging:
L2TP is zeer veilig. Net zoals SSTP en Open VPN behoort ook L2TP tot een van de veiligste protocollen.

Compatibility:
L2TP is een VPN protocol dat standaard is bij de meeste besturingssystemen waaronder Lunix, Windows, Mac, iOS, Andriod en een klein aantal andere mobiele apparaten.

Helaas werkt L2TP niet goed met sommige routers (DD-WRT routers worden niet ondersteund door het L2TP VPN protocol).

Conclusie:
Het L2TP VPN protocol is zeer stabiel en veilig maar als het om snelheid gaat presteert dit VPN protocol iets minder goed dan het Open VPN protocol.

PPTP

Achtergrondinformatie over dit VPN service protocol:
PPTP is het allereerste protocol dat door het Microsoft Windows ondersteund werd. Dit VPN protocol (gebaseerd op PPP) is zeer minimaal.

Encryptie:
Het PPTP VPN protocol gebruikt het RSARC4 algoritme.

Installatie en configuratie:
Net zoals het L2TP VPN protocol kan PPTP makkelijk handmatig ingesteld worden door de gebruiker. Dit kan in de standaard VPN instellingen van het besturingssysteem.

Snelheid:
In een aantal gevallen is het PPTP VPN protocol sneller dan L2TP.

Toegankelijkheid en poorten:
PPTP gebruikt GRE (Protocol 47) en TCP poort 1723. Door het GRE protocol te blokkeren op het netwerk is het in landen waar internetcensuur veel voorkomt makkelijk om geblokkerd te worden met PPTP.

Stabiliteit:
Met instabiele verbindingen hersteld het PPTP protocol zich redelijk langzaam. Ook is PPTP niet zo stabiel en betrouwbaar als Open VPN.

Beveiliging:
Hoewel PPTP een aantal beveiliginsproblemen kent is dit niet om je zorgen over te maken. Als je de keus hebt is het echter aan te raden om te kiezen voor een veiliger protocol zoals Open VPN.

Compatibility:
Veel besturingssystemen zijn standaard geschikt voor gebruik van het PPTP protocol. Linux, Windows, Mac, iOS, Android en sommige andere mobiele apparaten ondersteunen dit VPN protocol standaard. Behalve dat het PPTP protocol goed ondersteund word is het DD-WRT compatible.

Conclusie:
In situaties waar het niet mogelijk is het Open VPN of het L2TP protocol te gebruiken is PPTP de beste optie.

SSTP

Achtergrondinformatie over dit VPN service protocol:
Het SSTP VPN protocol is een soort VPN tunnel die L2TP of PPP internetverkeer door een SSL 3.0 kanaal transporteert.

Encryptie:
Het SSTP protocol is een Microsoft Windows gebaseerd SSL VPN protocol
Installatie en configuratie:
Het SSTP VPN protocol is alleen beschikbaar op Microsoft Windows (Windows Vista, Windows 7 en Windows 8).

Snelheid:
Als het om snelheid draait kan het SSTP VPN protocol allebei de PPTP en L2TP protocollen verslaan.

Toegankelijkheid en poorten:
Doordat SSTP gebruik maakt van TCP poort 443 is het minder waarschijnlijk dat de gebruiker geblokkeerd zal worden in landen waar veel internetcensuur is.

Stabiliteit:
Het SSTP VPN protocol is aan te raden als een stabiel en veilig VPN protocol.

Beveiliging:
SSTP is zeer veilig. Net zoals L2TP en Open VPN behoort ook L2TP tot een van de veiligste protocollen.

Compatibility:
SSTP is alleen beschikbaar op Microsoft Windows (Windows Vista, Windows 7 en Windows 8).

Conclusie:
SSTP is een zeer veilig VPN protocol. Helaas is dit protocol beperkt tot Microsoft Windows (Windows Vista, Windows 7 en Windows 8).

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *