Dynamic IP VPN vs Static IP VPN

Voordat ik goed kan uitleggen wat het verschil tussen een statisch en dynamisch IP-adres is moet je eerst begrijpen met ze op zichzelf zijn. Klinkt ingewikkeld maar dat valt mee, ik leg het je uit!

Wat is het verschil tussen statische en dynamische IP-adressen?

Bij een VPN met dynamische IP-adressen krijg je (bijna) elke keer dat je verbinding maakt een ander IP-adres. Bij een VPN met statische IP-adressen krijg je elke keer dat je verbinding maakt juist hetzelfde IP-adres.

Dynamisch vs Statisch vs Shared vs Dedicated IP VPN

Wacht even, is dat hetzelfde als een Dedicated of Shared IP?

Nee, maar dat is een logische verwarring. Ik leg het uit:

Dedicated IP: Alleen voor jou. Andere klanten kunnen dit IP-adres niet gebruiken. Niet alle VPN providers bieden dedicated IP VPN aan.

Shared IP: Alle klanten kunnen dit IP-adres gebruiken. Bijna alle VPN providers hebben shared IP adressen.

Dynamisch IP: Elke keer dat een gebruiker verbinding maakt krijg de gebruiker een ander IP-adres. De meeste VPN providers geven hun klanten een dynamisch IP-adres: ExpressVPN (sneller, duurder), NordVPN (goedkoper, minder snel dan ExpressVPN).

Statisch IP-adres: Elke keer dat een gebruiker verbinding maakt krijg de gebruiker hetzelfde IP-adres. Elke keer dat je verbinding maakt met deze serverlocatie krijg je hetzelfde IP-adres. Sommige VPN providers geven je toegang tot een serverlocatie met een statisch IP-adres: NordVPN, Torguard.

Wat is beter? Statisch IP VPN of Dynamisch IP VPN?

De meeste VPN providers gebruiken shared IP-adressen. Dat is goedkoper en beter voor de anonimiteit en privacy. In de praktijk komt het er op neer dat alle gebruikers van de VPN toegang hebben tot dezelfde IP-adressen. Dat is lastiger te volgen.

Voor jou is dat fijn maar niet alle webdiensten zijn daar even blij mee. Als je veel verschillende IP-adressen door elkaar gebruikt gaan er bij webdiensten zoals G-Mail en Facebook vaak alarmbellen af, die denken dat het om een hacker gaat.

Vooral als je een goedkope VPN gebruikt waar hackers veelvuldig misbruik van maken krijg je vaak foutmeldingen als je op Google iets wil opzoeken.

In een notendop komt het hier opneer:

Anonimiteit en privacy: Dynamisch IP VPN: ExpressVPN (sneller, duurder), NordVPN (goedkoper, minder snel dan ExpressVPN).

Huis-tuin-en-keuken-gebruik: Dynamisch IP VPN: ExpressVPN (sneller, duurder), NordVPN (goedkoper, minder snel dan ExpressVPN).

Specifieke doelen: Statisch IP VPN: Torguard.

Conclusie: Statische of Dynamische VPN?

In sommige gevallen is het beter om een statisch IP-adres te gebruiken. Bijvoorbeeld bij webdiensten die slechts één IP-adres per persoon toestaan. Voor elke situatie is het een aparte afweging of je beter af bent met een dynamische IP VPN of een statisch IP VPN.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste VPN? Laat een bericht achter, dan help ik je verder. 🙂0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*