Overtreedt Facebook Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens?

Overtreedt Facebook Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens?

Overtreedt Facebook Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens? Als we de conclusie van de Autoriteit Persoonsgegevens moeten geloven overtreedt Facebook de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens.

Facebook zou haar gebruikers niet voldoende informeren over de wijze waarop hun persoonsgegevens worden verwerkt. De privacywaakhond dreigt met het opleggen van sancties.

Onderzoek naar 9,6 miljoen Facebook-gebruikers

De Autoriteit Persoonsgegevens zou een onderzoek hebben ingesteld naar de verwerking van de persoonsgegevens van zomaar even 9,6 miljoen gebruikers van Facebook in Nederland. De conclusie van dit onderzoek zou zijn dat het social media platform in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens. Niet alleen zou Facebook haar gebruikers niet voldoende informeren over de verwerking van hun data, daarnaast zou de dienst gevoelige gegevens hebben gebruikt zonder dat er daarvoor nadrukkelijke toestemming werd verkregen.

Gegevens over seksuele geaardheid

Als voorbeeld voert de privacywaakhond het verwerken van gegevens over de seksuele geaardheid van gebruikers aan. Deze worden immers gebruikt om specifiek te kunnen adverteren richting deze doelgroep. Facebook houdt dit stil en biedt bovendien ook helemaal geen mogelijkheid aan om dit soort data te weigeren. Facebook stelt haar gebruikers bij het aanmaken van een account wel vragen over de seksuele voorkeur, maar verzoekt niet uitdrukkelijk om toestemming om deze gegevens ook daadwerkelijk te mogen gebruiken. Dit is volgens de Nederlandse privacywet nochtans een vereiste.

Reactie van Facebook

Facebook zelf heeft ondertussen ook gereageerd op het hele voorval. Zij stellen dat ze perfect voldoet aan de Europese wetgeving voor gegevensbescherming. Bijgevolg is het bedrijf het niet eens met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens. "We zijn tevreden dat meerdere zorgen van de AP ondertussen tot het verleden behoren. We zullen het rapport bestuderen en staan altijd open voor verder overleg hierover met de AP", aldus een woordvoerder van Facebook. Het concern geeft bovendien aan gebruikers zelf de controle te willen geven over hun privacy. Het heeft dan ook meerdere functies ontwikkeld welke er voor moeten zorgen dat gebruikers meer keuzemogelijkheden krijgen met betrekking tot hun gegevens.

Laatste update: door Robin van vpnService.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*